Evde nasıl bıldırcın yetiştirilir ?
Bıldırcınların bir çok özellikleri yetiştiriciliği için avantaj sağlamaktadır, bu özellikler ise hızlı olgunluk, yüksek oranda yumurtlama, kısa kuluçka dönemi ve yem fiyatının düşük olması ve en önemlisi hastalık karşısında dayanıklı olmasından ibarettir.
Ayrıca bıldırcın etinin yüksek fiyatı ise yetiştirici için en hızlı sermaye dönüşümü sağlamaktadır, bu yüzden dünyada birçok insan tarafından ticari amaçlar ile yetiştirilmektedir.
Eğer sizde bıldırcın yetiştirmek isterseniz, kaç metrekarelik bir alanda yüzlerce bıldırcın besleyebilirsiniz.
Bıldırcınların farklı türleri bulunmaktadır ve bazıları ise diğerlerinden daha kolay yetiştirilir, ve fazla bilgi gerekmeden ve uğraşmadan yetiştirmeniz mümkün olmaktadır. Bazen bıldırcın yetiştirmek için bilgili olmak ve deneyimli olmak gerektiğini düşünüyorsunuz ama hiç düşündüğünüz gibi değil ve kolay bir şekilde bu işe başlayıp ve para kazanabilirsiniz. Bu yazıda bu işin nasıl yapılacağına dair gereken bilgileri paylaşacağız, lütfen okumaya devam edin.
Evde bıldırcın yetiştirmek :
Önce bıldırcınların geçmişinden kısa bir özet geçelim, bıldırcın yetiştirmek ilk olarak ortadoğu bölgelerinde süs kuşu olarak yetiştirilmeye başladı, ve önce bu küçük kuşların ötüşlerini sevdikleri için yetiştirilirdi ve zaman içinde bu kuşların eti ve yumurtasının ne kadar faydalı olduğunu anlayınca daha fazla yetiştirmeye karar verdiler, özelliklede japonyada yer sıkıntısı olduğu için bıldırcın yetiştiriciliği yaygın bir hale geldi, çünkü bıldırcın yetiştirmek için fazla yer gerekmiyordu ve küçük alanlarda yüzlerce bıldırcın yetiştirmek mümkündür.
Asıl konumuza dönelim, bıldırcın yetiştirmek için bir alana ihtiyacınız var ve bıldırcınlar için kafes, yemlik ve suluk temin etmeniz gereklidir. Bu ihtiyaçlar giderildikten sonra bıldırcınların bakımını günlük programınıza yazmanız gerekir, kısacası yemlerini ve sularını temin etmek ve ve kafeslerin temizlenmesi önemli olmaktadır, bıldırcınlar hastalıklar karşısında dayanıklı hayvanlardır, ama her canlı ne kadar dayanıklı olsada bakımsız yerde uzun süre kalırsa sonunda hastalanır. Bu yüzden bakımlarında ve kafes temizliğinde asla ihmal etmeyiniz.
Bıldırcın yetiştirmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz mevsimi olmaktadır, genel olarak bıldırcınlar sıcak mevsimlerde yumurtlamaya ve çiftleşmeye başlarlar ve bu yüzden sıcak mevsimlerde yetiştirmeye başlamanız daha iyi olacaktır. Ama bazı bıldırcın türleri ise kısa bir dinlenme sürecinden sonra yılın başabaşını yumurta yapabilirler. Bıldırcın türleri hakkında detaylı bilgiler için diğer paylaşımlarımızı okumanızı tavsiye ederim.
Bıldırcınların küçük cüsseleri nedeni ile yetiştirilmesi için fazla yer gerekmez ama çokta sıkışık olmaları bu kuşlarda stres ve kavgaya neden olur ve bu durumda yumurtlama oranları düşer.
Bıldırcın kafeslerini evinizde bulunan depo veya boş ve kullanılmayan bir oda veya otoparkına koyabilirsiniz, ama otoparkta eğer araçların dumanına maruz kalacaksa tavsiye edilmiyor.
Çünkü bıldırcınların sağlığı için zararlı olmaktadır ve araçların dumanı kuşların hastalanmasına neden olabilir.
Ama mutlaka bir kaç kafeste büyütmenizi tavsiye ederiz çünkü kuşların fazla sıkışık olmaları onlarda strese neden olacaktır, ve istediğiniz randımanı alamazsınız.
Bıldırcın yetiştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken konular :
Bıldırcınlar için belirlediğiniz yer ses ve gürültüden uzak olmalıdır, ve özelliklede çocuklar ve diğer evcil hayvanlardan, çünkü fazla ses ve ani davranışlar bıldırcınların psikolojik sağlığını tehlikeye atar ve beklenilen sonuç elde edilemez.
Bıldırcınların 13 ila 16 saat aydınlığa ve ışığa ihtiyacı var ve böylece yumurtlama randımanı artar. Ama dikkat edin daha fazla olmasın çünkü uykusuzluk her canlı için zararlıdır.
Bıldırcınların yuva yapması zaman alabilir ve eğer daha erken yuva yapmalarını isterseniz, biraz kuru ot ve bir boş karton kafese bırakmanız yeterli olacaktır.
Yuva bittikten sonra bıldırcınlar 5 ila 7 adet yumurta yaparlar ve dişi ile erkek sıra ile yumurtalar üzerinde yatarlar.
Bıldırcın yumurtası sayısı az olduğu için, civcivlerine bakım açısından sorun yaşamaz ve kolayca büyütebilir, ama eğer sayıları artarsa mutlaka kuluçka makinesi almanız gerekecektir, çünkü bıldırcınlarda genetik değişimler nedeni ile annelik duygusu azalmıştır ve doğada bulunan bıldırcınlar ile daha farklı olmaktadırlar.
Üretken bıldırcınlar :
Eğer üretken bıldırcınları ayrı olarak yetiştirmek isterseniz, sağlıklı bıldırcınlar seçmeniz gerekir.
Bıldırcınların sağlıklı olmasını gösteren belirtiler:
Bıldırcının yaramaz olması ve sürekli harekette olması
Çevresinde bulunan tahıllar ve böcekleri gagalaması
Enerjik ve aktif olması
Kafesin bir köşesinde donup kalmaması
Bir bıldırcın eğer fazla su tüketiyorsa bir hastalığı olmasının belirtisi olmaktadır. Hastalığın ne olduğunu bulup ve tedavi etmeniz gerekir, ayrıca eğer üşümesi varsa mutlaka ısı şokuna uğramıştır ve tedavi edilmesi gerekir.
Bu belirtileri dikkate alırsanız sağlıklı bıldırcınlar sahibi olabilirsiniz.
Bıldırcın yaşı önemli olmaktadır :
Bıldırcınların üremesi için en ideal yaş 45 günlük olmalarındadır, daha az yaşlarında genç oldukları için yapamazlar ve bu yüzden zaman geçmesi gerekir.
Bir erkek bıldırcın 5 adet dişi ile çiftleşebilir ve kesinlikle bir kafeste 2 erkek bıldırcın olmaması gerekir, çünkü bıldırcınlar bu konuda hassas hayvanlardır ve kavga oluşabilir.
Üretken bıldırcınların hızlı büyümeleri için kaliteli ve besin değerleri açısından zengin olan yemler verilmesi gerekir, böylece kuşların üremesi için kaliteli yumurtalar elde etmeniz mümkün olacaktır.
Bu arada hatırlatmak isterim kafeslerin ve yemlik ve sulukların temizlenmesi ve bakımı önemli olmaktadır ve sürekli kontrol edilip ve temizlenmesi gerekir.