Bıldırcın yetiştiriciliği
Bugünkü konumuz bıldırcın yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmaktır. Konumuzun önemli vurguları, bıldırcın yetiştiriciliği nasıl yapılır? bıldırcın kuşu ne yer?bıldırcın bakımı, bıldırcın yetiştiriciliği maliyeti gibi konuları yazımızda yer verdik.
bıldırcın yetiştiriciliği keyifli bir meslektir. Tabiki şehir kalabalığı, ve kirli havadan uzak sessiz ve sakin bir ortamda bıldırcın yetiştiriciliği pekte sıkıcı ve stres dolu bir iş alanına benzemiyor. bunun yanında az sermaye ile bol kazanç sağlamak insana dahada cazip gelmektedir.
bıldırcın yetiştiriciliği nasıl yapılır?
İlk olarak nasıl bir yetiştiricilik yapacağınıza karar vermelisiniz. Bıldırcın yetiştiriciliği döllü yumurta çıkımı, civciv besleme yada gelişmiş bıldırcın besleme gibi 3 ayrı teknik ile yetiştiricilik yapabilirsiniz. Bıldırcın yetiştiriciliği için yetiştiricinin bütçesine göre besleme alanı ve kuş sayı kapasitesi belli edilmelidir. Eğer kuşun yumurtası ile başlamak isterseniz öncelikle dikkat etmeniz gereken önemli bir mesele vardır. Sağlam döllü yumurta alımı ve güvenilir bir çiftlikten tedarik etmeniz gerekir. Yumurtanın sağlıklı ve hastalık taşımamasına önem gösterilmelidir. Döllü yumurtaları kaliteli bir kuluçka makinesi yardımıyla kolaylıkla bıldırcın civciv çıkımı yapabilirsiniz. Cihazın özelliklerinde otomatik ısı ve nem ayarı bulunuyorsa daha kolay hale gelir. Aksi takdirde oranları yetiştirici manüel olarak uygulamalıdır. Bu işlemde 16 ile 20 gün arasında yumurtadan civciv çıkımı gerçekleşir. Civcivler en geç 7 haftada gelişmiş bir bıldırcın kuşuna dönüşür.
Ortalama olarak bir dişi bıldırcın doğa şartlarında yılda 300 adet yumurta bırakır. Yetiştirme amacı alınan bıldırcınlar kış aylarında bile yumurtlama yapar. Küçük boyutta bir hayvan olma nedeni ve az masraflı besleme ile kaliteli bir verim sağlamak mümkündür. tavuk yetiştiriciliği ile kıyaslarsak kısa döneminde yetiştiricilik ve çok sayıda verim sağlamak mümkün. Ayrıca eti ve yumurtası diğer kanatlı kuşlara göre daha yüksek fiyatlıdır. Bu nedenden ötürü bıldırcın yetiştiriciliği daha avantajlı ve kârlıdır.
Bıldırcın kuşu ne yer?
bıldırcın kuşu beslenmesi doğada tohum,tahıl ve böcekler yardımı ile giderilir. Küçük ve narin yapısı olduğundan ekonomik bir kanatlıdır. Adı geçen kuşun civcivi beslenmesinde ilk gün şekerli su ve vitamin verilmelidir. 3.haftaya kadar gün içi daha çok protein dolu yemler verilmelidir. 4. haftadan sonra protein değeri biraz azaltılması gerekir. Genellikle civcive hindi yemi tavsiye edilir. Yetişkin bir bıldırcın günde 25 ile 30 gram arası yem tüketir. kesim haftasına yakın kuşun beslenmesinde protein oranı düşürülür ve daha çok enerji dolu yemler verilir.
Bıldırcın bakımı
Bıldırcın bakımı diğer kanatlı kuşlara göre daha çok özen gösterilmelidir. nedeni ise küçük yapılarından dolayıdır.Bıldırcın kara kuşudur ve genelde yuvalarını yere yapar. döllü yumurta gelişim dönemi yerde yada sert tabakalı bir makinede yapılmalıdır.Civciv döneminde sıcaklık oranı 26 derece ile 28 derece olması lazımdır ve ilerisi günlerde azaltılır ve asla 22 derecenin aşağısına inmemelidir. Kuluçka makine yardımı ile çıkan civcivler 5 saat makinede bırakılmalıdır. Bıldırcın bakımında dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri kafes temizliğidir. Kuşun verimini yükseltmek ve hastalıklardan korumak için hijyen bakımını ihmal etmemeniz gereklidir. Diğer önemli bir konu ise bıldırcının gelişiminde muhakkak temiz hava sağlayacak havalandırma sistemi kurulmalıdır. Ayrıca aydınlatma ve temiz su kapları kullanılmalıdır. Aydınlatma konusunda önemli bir konu ise şiddeti çok olması kuşlarda stres yaratma ve birbirlerini gagalama sorunu yaratmasıdır. kanatlı kuşta gaga kesimi yapılması zorunludur ve ayrıca asılı yonca yöntemi kuşların dikkatini dağıtır ve yaralanmayı önler. Kafeste bıldırcınlar yaşlara göre ayrı tutulmalıdır. Birbirlerine zarar vermemesi için bıldırcın yetiştiricisi gelişme dönemlerini programlı bir şekilde planlamalıdır.
Bıldırcın hastalıkları ve önlemleri
Bıldırcın kuşuna özgü bıldırcın hastalığı bulunmaktadır. Hastalık bağırsak yolu ile oluşan bir bakteri tarafından meydana gelir. belirtileri ise beyaz renkli ishal,tüy dökme,iştahsızlık,gittikçe zayıflama gibi bir takım belirtileri vardır. hastalığın meydana gelmemesi için altlık ve zemin kuru olmalıdır ve belli aralıklarla kafesler temizlenmelidir.
Parazit enfestasyon hastalığı bilinen hastalıklardandır belirtileri kanlı ishal,tüy kabartma ve iştahsızlık sorunudur. Genellikle yerlerinin çok pis olması ve temiz hava akımı sağlanamaması vede yanlış kuş damızlık seçimi bu problemleri ortaya çıkarır. önlem almak için ise, diğer kanatlı kuşlardan ayrı tutulması, hastalık nedeni ile ölen kuşun yakılması yada gömülmesi zorunludur. suluklar her gün temizlenmelidir. kümese giriş ve çıkış kontrollü yapılmalı ve çiftlik modeli bir yetiştiricilik yapıyorsanız mutlaka temiz su havuzları girişte konulması gereklidir. Biriken pislikler ve atıkların belirli sürelerde temizlenmeli ve çiftlikten uzak bir yere toplanması gerekir. çiftlikte kullanılan ekipman ve gereçler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Bıldırcın yetiştiriciliği pek uzmanlık deneyimi gerektirmez. Küçük bir kafes yardımı ile evinizinde hobi olarak yapabilirsiniz. Eğer yeterli kapasitede yer imkanınız var ise bıldırcın yetiştiriciliği kazancı ile aile bütçenize destek sağlayabilirsiniz. Ailenizle keyifli bir dönem yaşamak ve çocuklarınıza, doğada gelişen bir canlının etkisini öğretebilmek için bıldırcın yetiştiriciliği harika bir yöntemdir. Ayrıca market ürünlerine göre taze, yeni ve kaliteli yumurta ve etten yararlanabilirsiniz.